ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στόχος αυτού του κειμένου δεν είναι η πλήρης ανάλυση του ασφαλιστικού ζητήματος αλλά η καταγραφή 2 πολύ
σημαντικών παραμέτρων που κατά τη γνώμη μας δέν έχουν αναδειχθεί με επάρκεια μέχρι σήμερα.
1. Γίνεται ΔΟΜΙΚΗ αλλαγή όλου του σηστήματος. Απο το 1910 που υπάρχουν οι πρώτες καταγραφές μέχρι σήμερα, η στήριξη του πάντα ακούμπαγε σε ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΜΕΤΡΑ, ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ, ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ κ.λ.π. Έτσι παρά τις υπερβολές, τις στρεβλώσεις, τα ρουσφέτια, την υπερεκμετάλευση του απο οργανωμένα συμφεροντα με την ανοχή των κυβερνήσεων, ή και τις ίδιες τις κυβερνήσεις για καλύψεις άλλων άσχετων αναγκών τους, που πάντα γίνονταν, πάντα εμείς τις καταγγέλαμε και εξακολουθούν με μεγαλύτερη ένταση σήμερα, το σύστημα άντεχε. Η σημερινή του εικόνα προέρχεται από τις βίαιες στοχευμένες επιθέσεις που δέχθηκε και δέχεται, με κορύφωση το σημερινό “ΣΧΕΔΙΟ” Κατρούγκαλου. Δέν είναι τυχαίο το απόλυτο μπέρδεμα μεταξύ των διάφορων αναλυτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, καθηγητών κ.λ.π. είτε είναι υποστηρικτές είτε αντίπαλοι, έχουν να παρουσιάσουν και μερικά αληθοφανή συγκεκριμένα παραδείγματα. Οσο και αν φαίνεται παράξενο είναι όλα σωστά, ακόμα κ’αυτά που συγκρούονται μεταξύ τους.
Δεν έχουμε μπροστά μας κανένα σχέδιο ούτε μέτρα ούτε σταθμά. Αυτό το “πράγμα” είναι απλά ένα Λ Α Σ Τ Ι Χ Ο. Μπορεί όποιος θέλει να το τραβήξει όσο θέλει, αριστερά δεξιά πάνω κάτω μπρός πίσω και μάλιστα όποτε θέλει. Τα χρονικά και ποσοτικά όρια που βάζει ανάγονται μόνο σε ΤΕΡΜΕΝΑ. 3 τέρμενα μπορεί να είναι 3 ώρες 3 μέρες 3 χρόνια 3 ζωές και βάλε. Τα λέει όλα και τίποτα. Προσβάλει βάναυσα την επιστήμη και τους επιστήμονες εγκαθιστώντας τους κατευθείαν στο επίπεδο της χαρτορίχτρας. Κοροιδεύει όλους τους συνταξιούχους με το τέχνασμα της δήθεν αναπλήρωσης μέσω της “προσωπικής διαφοράς” ενώ αυτό θα γίνει προσωρινά και σε όσα τέρμενα χρειασθεί για να απορροφήσει τα αναδρομικά δικαιούμενα των αποφάσεων του συμβουλίου επικρατείας.
2. Παρά το γεγονός οτι έχουν καταγραφεί και αναλυθεί πολλές παράμετροι και περιπτώσεις εμφανώς θιγομένων απο το “σχέδιο”, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό το πόσο θίγονται οι παλαιότερες συντάξεις. Κύριες συντάξεις που σε ποσοστό υπερβαίνουν το 30% των συνταξιούχων θα υποστούν μειώσεις πάνω απο 50% με τάση εξαφάνισης. Η μέθοδος υπολογισμού με βάση τις όποιες καταγραφές ολόκληρου του εργασιακού βίου στο ΙΚΑ και με το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης 70% για εργαζόμενους που τα ένσημα τους αναφέρονται στήν περίοδο 1960-2000 θα φέρει τρομακτικά αποτελέσματα. Οσο πιό παλιά τόσο χειρότερα. Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού της καλύτερης 5ετίας από την τελευταία 10ετία, είτε της τελευταίας 5ετίας, είτε του μισθού εξόδου, με 35 εργασιαακά έτη, η αναγωγή ανά έτος κυμαίνεται απο 20 εως 30 ευρώ. Σήμερα αν η σύνταξη επανυπολογισθεί χωριστά για κάθε χρόνο το αποτέλεσμα που θα προκύψει μόνο τρόμο προκαλεί. Τρία χαρακτηρηστικά παραδείγματα. 1965 ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου καθηγητή 1200 δραχμές, για την ελευθερη αγορά σχετικά καλός μισθός, με βάση το “σχέδιο” και με το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης για 300 ένσημα η ποσοτική απόδοσή του είναι 10 λεπτά του ευρώ.(Προσοχή δέν διαβάσατε λάθος 0,10 ευρώ). Για το 1973 είναι 20 λεπτά. Για το 1980 που αναρωτιόταν ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στην εκπομπή του, θα πάρει 2 ολόκληρα ευρώ για τις 24.000 δραχμές που είχε μισθό. Συνολικά ολα τά προ του 1985 εργασιακά χρόνια, ένσημα ή περίοδοι, (εμείς χρησημοποιήσαμε στρογγυλά πλήρη χρόνια για να είναι πιό κατανοητό), άσχετα με το πόσα είναι και το ποσοστό αναπλήρωσης θα αποδόσουν ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί σε 1 υπολογισμένο με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού περίπου. Ουσιαστικά ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αφήνοντας μόνο ψήγματα-ίχνη για όλους τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους του ΙΚΑ. Απο εκεί και πέρα και μέχρι σήμερα αφορούν οι μειώσεις που καθημερινα από πολλούς αναλύονται.
Το πρόβλημα της εξαφάνισης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δέν εμφανίζεται τώρα για πρώτη φορά. Σ’αυτή την ένταση παρουσιάστηκε όταν άρχισε να δίνει συντάξεις το Τ.Ε.Β.Ε. Σαν ταμείο με χαρακτήρα αυτασφαλιστικό που διέπεται από αναγκαστικό Νόμο, δέν μπορούσε να λύσει ένα τόσο γενικότερο πρόβλημα και μάλιστα χωρίς συμμάχους. Για να γίνει κάποιος Βιοτέχνης και να ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ δέν γίνεται αυτόματα. Όλοι οι συνάδελφοι αρτοποιοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ραυτάδες, καθαριστές κ.λ.π. πριν ανοίξουν μαγαζί έχουν θητεύσει στη μισθωτή εργασία ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ απο 5 έως 15 χρόνια συνήθως. Την ώρα της συνταξιοδότησής τους όμως, μετά απο 30 περίπου χρόνια αυτά τα ένσημα δεν υπήρχε τρόπος να αποκατασταθούν. Παρά το ότι το ΤΕΒΕ τα μεταφέρει στην πρώτη ασφαλιστική του κλάση, απλά τα λεπτά γίνονται 3-4 ευρώ. Ετσι για 5 χρόνια ΙΚΑ σπάνια δίνεται σύνταξη πάνω απο 20 ευρώ.
Σχετικά πρόσφατα συνάδελφος για 13 χρόνια μπήκαν στη σύνταξή του 47 ευρώ. Υπήρξαν διάφορες μελέτες, προτάσεις κατά καιρούς και από τη διοίκηση του ΤΕΒΕ, από την ΟΒΣΑ, το τμήμα βιοτεχνικών θεμάτων του ΒΕΑ, την ΑΣΒΕ, και τη ΓΣΕΒΕΕ. Όπως, να γίνεται αναγωγή με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, τον πληθωρισμό ή ακόμα να μπει πλαφόν βάσης που να αντιστοιχεί στον πρώτο μισθό της εθνικής συλογικής σύμβασης. Οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν είτε, γιατί ήταν δύσκολη τεχνικά η εφαρμογή τους, είτε γιατί δημιουργούσαν πρόβλημα σε άλλα ταμεία που είχαν συμφερότερη μέθοδο
για τους εργαζόμενους.
Αυτός ήταν ένας απο τους λόγους, ίσως ο κυριότερος, που δόθηκαν αυτά τα 220 ευρώ σαν κοινωνική συμμετοχή. Σήμερα εμφανίζεται ο κ. Πετρόπουλος επιδεικνύοντας “επιστημονική αγραματοσύνη”,ιστορική άγνοια, κοινωνική αναλγησία και πολιτική ανωριμότητα να λέει με ύφος χιλίων καρδιναλίων “αφού είναι αυτασφαλιστικό ταμείο δεν τα δικαιούνται και θα κοπούν”.
Αν είναι έτσι τότε γιατί κατά καιρούς η πολιτεία για να ανταποκριθεί σε καθαρά δικές της υποχρεώσεις, τις μετέφερε ατόφιες στο ταμείο του ΤΕΒΕ, όπως π.χ. στην κάλυψη των ξεριζωμένων συμπατριωτών μας Αιγυπτιωτών την δεκαετία του 60. Ή για να ξεπεράσει προβλήματα άλλων ταμείων τα φόρτωνε, όπως π.χ. η μεταφορά υπαλλήλων του ΝΑΤ στο ΤΕΒΕ και πολλά άλλα με μοναδικό επιχείρημα οτι η πολιτεία είναι ο εγγυητής της λειτουργίας του.
Βέβαια πώς μπορείς να περιμένεις δικαιοσύνη, κατανόηση, σεβασμό για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ απο μια εξουσία που δέν σέβεται τις Γιαγιάδες της εργατιάς. Το 90% τών συντάξεων ΧΗΡΕΙΑΣ του ΙΚΑ, άσχετα με το πόσο είναι σήμερα και το όποιο ποσοστό αναπλήρωσης, θα κυμανθεί με βάση το “σχέδιο – λάστιχο Κατρούγκαλου” μεταξύ 50 έως 200 ευρώ.
Γιαγιάδες ξυπνήστε, εμείς πιστεύουμε στη δυναμική σας, συμμάχους ψάχνουμε, ξεσηκώστε παιδιά και εγγόνια, μαζί μας στούς δρόμους. Αυτό το έγκλημα δέν πρέπει να γίνει. “Το παιδί βγήκε σκάρτο”. Τα διάφορα θολά και μπερδεμένα που ακούγονται, για πάγια εθνική σύνταξη (με, ή χωρίς κοινωνικά κριτήρια), για προσωπικές διαφορές περιορισμένου χρόνου και ισχύος, ότι δήθεν έχει σημασία ποιος θα εφαρμόσει το νόμο, ακόμα και προαναγγελίες περί μη εφαρμογής νόμων που οι ίδιοι ψηφίζουν, απάντηση δίνει μιά παλιά κοινοβουλευτική αλλά και νομική ρήση.
Ο ΝΟΜΟΣ ΕΓΙΝΕ – Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΑΠΕΘΑΝΕ.
Αθήνα 16-1-2016 Στράτος Βουλαμάκης